Wat is het verschil tussen decanteren en karafferen / beluchten?

Vaak is het verstandig om een oude rode wijn te decanteren. Op die manier voorkom je dat je sediment dat zich in de loop van de jaren in de fles heeft opgehoopt in je glas schenkt. Voor jonge wijnen die nog niet helemaal op dronk zijn, kan het verstandig zijn ze te karafferen/beluchten voordat je ze uitschenkt. Door zo’n jonge wijn met zuurstof in contact te laten komen, komt hij aangenamer over. Hieronder leggen we het decanteren en karafferen uit.

Decanteren

Eens tref je een fles aan, die waarschijnlijk al heel lang, onder een dikke laag stof ergens in je wijnkelder ligt en nu op dronk zou moeten zijn. Over de gehele lengte van de fles zie je een drapje liggen. Wees gerust, het is een onschuldig prutje dat niets teniet doet aan je wijn.

Maar wanneer je de wijn in je glas schenkt wil je een heldere, fonkelende vloeistof. Geen ontsierende drapjes in het glas of dingetjes in je mond. Dit is het moment om de decanteerkaraf erbij te pakken.

Sediment in de fles valt niet onder ‘fout in de wijn’. Evenmin heeft de wijnmaker geblunderd tijdens het klaren en filteren. Dit bezinksel is een natuurlijk product dat ontstaat tijdens het verouderingsproces van een wijn, met name in rode wijnen.

Decanteren verschil met karaferen
Karaferen verschil met decanteren

Karafferen/beluchten

Karafferen dient een ander doel. Het voorziet met name jonge wijn van zuurstof. Dat is vooral aan te raden voor jonge rode wijnen die eigenlijk nog niet helemaal op dronk zijn. Een karafffeerkaraf is in tegenstelling tot een decanteerkaraf, breed zodat de wijn ongehinderd kan bewegen en met veel zuurstof in contact komt.

Door dit proces kan het eventuele vleugje reductie door sulfiet in de fles “ontkomen” en worden wijnen, zowel rood als wit, ‘geopend’. Het volledige gamma spectrum vaan aroma’s komt vrij en de intensiteit van de wijn neemt toe. De aroma’s in een oude wijn zouden weleens te kwetsbaar kunnen zijn voor een flinke wals. Maar het is het proberen waard., maar dan wel eerst in een groot glas.