Decanteren: iedere wijn verdient het!

Wijn decanteren: waar is dat voor nodig? Hoe pak je het aan? En wat is het verschil tussen decanteren en karafferen? We zetten het graag voor u op een rij! Decanteren per glas doet u met een beluchtingssysteem van DECANTUS. Onmisbaar thuis of in de horeca – en een perfect relatiegeschenk!

Wat is decanteren?

De belangrijkste reden om te decanteren is om wijn op smaak te brengen. Na decanteren smaakt de wijk beter en voelt prettiger aan in de mond. Door decanteren wordt de droesem in een fles gescheiden van de wijn. Deze droesem is niet slecht voor u en heeft ook geen nare smaak. 

Bezinksel bestaat uit natuurlijke deeltjes die in de wijn aanwezig zijn en die na verloop van tijd samenklonteren en naar de bodem van de fles zinken. Droesem kan echter wel een vervelend gevoel in de mond geven. Decanteren is vooral gebruikelijk bij rode wijn. Witte wijn heeft maar zelden bezinksel en hoeft om die reden niet vaak gedecanteerd te worden.

Decanteren verschil met karaferen

DECANTUS wijnbeluchting systeem

Op zoek naar een bijzonder relatiegeschenk voor uw zakelijke contacten? Dan is het DECANTUS wijnbeluchtingssysteem een uniek cadeau. 

Zeker als u ervoor kiest om de DECANTUS te personaliseren met een logo op de standaard. Of door een bijzondere verpakking. 

Gun uzelf en uw gezelschap écht lekkere wijn. Gun uzelf de wijnbeluchtingssystemen van DECANTUS!

Bob Deltenre
Bob Deltenre
DELTECS Control Systems
De reacties zijn overweldigend. Niemand had verwacht dat je het verschil ook werkelijk kon proeven. Het is bovendien een leuk en origineel cadeau om weg te geven, een fles wijn raakt snel in de vergetelheid, de DECANTUS niet.

Wanneer decanteer je wijn?

Bij lekker genieten hoort een goed glas wijn. Op vrijdagmiddag na het werk, tijdens een etentje met vrienden, op een zonnig terras, na een herfstwandeling of tijdens een feest: een lekker wijntje maakt het helemaal af. Maar een goed glas wijn, wat is dat eigenlijk?

De één houdt van Chardonnay, de ander heeft het liefst een Viognier, Shiraz of Sauvignon blanc. Met deze smaken kunt u rekening houden. Evenals met wijnjaren of de herkomst van de wijn. Om een glas wijn écht op dronk te brengen is het van belang om de wijn te decanteren of karafferen. Want iedere wijn verdient een uitmuntende behandeling! 

Het is heel eenvoudig: wie van wijn houdt, decanteert. Gedecanteerde wijn smaakt simpelweg veel beter. En decanteren heeft een ander voordeel: het voorkomt hoofdpijn en allergische reacties. Aan wijn wordt namelijk vaak sulfiet toegevoegd om oxidatie tegen te gaan. Dit kan bij mensen met een intolerantie of allergie voor sulfiet hoofdpijn of allergische reacties veroorzaken. Door het actieve beluchten van de wijn wordt het sulfiet voor een groot deel ‘weg-geoxideerd’.

Hoe decanteer je wijn?

  • Wijn decanteren begint bij voorkeur een dag voor het serveren. Zet de fles rechtop, zodat het bezinksel het langzaam naar de bodem van de fles kan zakken.
  • Dan breekt de dag aan waarop u de wijn perfect op dronk wilt brengen door te decanteren. Open de fles voorzichtig en beweeg de fles zo min mogelijk.
  • Giet de wijn in één vloeiende beweging in de karaf. Doe dit met vaste hand en boven een lichtbron. Een kaars is natuurlijk zeer toepasselijk, maar een ander soort verlichting is ook prima.
  • Wacht tot u het bezinksel naar de flessenhals ziet komen. Stop dan met schenken.

Wat is karafferen?

Met karafferen voorziet u wijn van zuurstof. Dat is vooral aan te raden voor jonge rode wijnen die eigenlijk nog niet helemaal op dronk zijn.

Beluchten in een karaf heeft als bijkomend voordeel dat de droesem uitzakt. Dan is de wijn belucht.

De voordelen van DECANTUS

U KUNT PER GLAS BELUCHTEN 

DECANTUS is een ideaal product om uw glas wijn in enkele seconden te karaferen/beluchten en op dronk te brengen.

UW WIJN IS DIRECT OP DRONK

Het nadeel van decanteren en karafferen is dat het veel tijd kost qua beluchten: 2 tot 8 uur, meestal zelfs 24 uur. Met DECANTUS is uw wijn meteen op dronk.

MINDER HOOFDPIJN

Door het actieve beluchten van de wijn wordt het sulfiet voor een groot deel “weg-geoxideerd”. Voor vele gebruikers blijjkt dat hoofdpijn tot het verleden behoort!

MAKKELIJK SCHOONMAKEN

Het schoonmaken is een klusje van niets, je spoelt hem af onder de kraan en klaar!